Ansiomerkit

Vuoden työntekijä -ansiomerkki

Vuoden työntekijä -ansiomerkki myönnetään ansiokkaasta työstä yrityksen menestyksen tai työyhteisön hyvinvoinnin edistämiseksi. Yritys voi määrittää omaan palkitsemisjärjestelmäänsä sopivat myöntämisperusteet ja vuosittain voi hakea useita merkkejä, esimerkiksi yksikkökohtaisesti tai onnistuneesta projektista tiimille. Merkin myöntäminen ei ole sidoksissa työvuosien määrään. Vuoden työntekijä -ansiomerkillä palkituille perustetaan digitaalinen kunniagalleria.

Pronssinen ansiomerkki

Pronssinen ansiomerkki myönnetään vähintään kymmenen tai 15 vuoden työskentelystä saman työnantajan palveluksessa tai itsenäisestä yrittämisestä.

Hopeinen ansiomerkki

Hopeinen ansiomerkki myönnetään 20 ja 25 vuoden työskentelystä saman työnantajan palveluksessa, itsenäisestä yrittämisestä tai pitkäaikaisesta työstä luottamushenkilönä.

Kultainen ansiomerkki

Kultainen ansiomerkki myönnetään 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70 ja jopa 75 vuoden työskentelystä saman työnantajan palveluksessa, itsenäisestä yrittämisestä tai pitkäaikaisesta työstä luottamushenkilönä.

Hopeinen elämäntyömerkki

Hopeinen elämäntyömerkki myönnetään vähintään 20 vuoden työstä elinkeinoelämässä.

Kultainen elämäntyömerkki

Kultainen elämäntyömerkki myönnetään vähintään 30 vuoden työstä elinkeinoelämässä.

Rautainen ansiomerkki

Rautainen ansiomerkki myönnetään erityisen merkittävästä teosta yrityksen hyväksi, esimerkiksi poikkeuksellisen vaativien projektien läpiviemisestä tai ansiokkaasta toiminnasta yritystä kohdanneessa onnettomuustilanteessa. Merkin ainutlaatuisen luonteen vuoksi hakemukseen täytyy sisällyttää yksilöidyt perustelut merkin myöntämiselle. Rautainen ansiomerkki voidaan myöntää samalle henkilölle vain kertaalleen.

Kauppakamarin ansioristi

Keskuskauppakamari voi maan elinkeinoelämän tunnustuksena myöntää valkoiseksi emaloidun ja hopeisen kauppakamarin ansioristin (”kauppakamariristin”) ansiokkaasta toiminnasta kauppakamarissa tai Keskuskauppakamarissa tai muutoin ansiokkaasta kauppakamarin toiminta-alueen tai koko maan elinkeinoelämän toimintaedellytysten kehittämisestä. Esityksen kauppakamarin ansioristin myöntämisestä tekee kauppakamari tai Keskuskauppakamari.

Rautainen ansiomerkki kauppakamarin ratastunnuksella

Rautainen ansiomerkki ratastunnuksella on Keskuskauppakamarin aloitteesta myönnettävä erikoismerkki. Se voidaan myöntää ansiokkaasta ja elinkeinoelämää edistävällä tavalla toimimisesta. Rautaisen ansiomerkin myöntäminen ei ole sidoksissa työvuosiin. Listaus myönnetyistä rautaisista ansiomerkeistä ratastunnuksella löytyy täältä.

HAE ANSIOMERKKIÄ

Näin luovutat ansiomerkin

Mieleenjäävin tapa luovuttaa ansiomerkki on järjestää erityinen ansiomerkkijuhla. Se vahvistaa yrityksen yhteishenkeä, korostaa henkilökunnan työn merkitystä ja antaa henkilökohtaista arvoa merkin saajille. Ansiomerkkijuhlan ajankohdan voit valita yrityksellesi parhaiten sopivaksi: vaikkapa tilinpäätösjuhlan, vuosijuhlan tai joulujuhlan yhteydessä, tai sitten aivan omana perinnetilaisuutenaan. Tärkeintä on, että juhlassa viihdytään.

Juhlan arvoa korostaa, että yrityksen ylin johto on läsnä. Toivottavaa on myös, että kaikki aiemmin ansiomerkin saaneet näyttävät esimerkkiä ja vahvistavat perinnettä kantamalla omaa isoa ansiomerkkiään juhlassa.

Ansiomerkki luovutetaan kutsumalla merkin saajaa nimeltä, lukemalla kunniakirjan teksti, muistelemalla ehkä merkin saajan työhistorian kohokohtia ja kiinnittämällä ansiomerkki saajan rintaan.

Jos ansiomerkin saajia on paljon, voi samanlaisen merkin saajille lukea kunniakirjan tekstin kerran ja sen jälkeen kutsua merkin saajat nimeltä sen kiinnitystä varten.

Hyvin valmisteltu ansiomerkkijuhla voi muodostua odotetuksi traditioksi, joka on syytä ikuistaa niin henkilöstölehteen kuin verkkosivustolle ja josta kannattaa antaa tieto myös alueesi medialle.

Voit rakentaa yrityksesi omien arvojen mukaisen juhlan tämän ohjelmarungon pohjalta:

  • Tervetulotoivotukset
  • Luo katsaus menneeseen, kuluneeseen vuoteen ja henkilöstön panokseen
  • Mainitse henkilöstön merkityksestä yritykselle, kerro merkittäviä tai hauskoja tapauksia sekä muistoja
  • Perustietoa ansiomerkeistä
  • Tärkeässä osassa on merkin saajien kutsuminen, kunniakirjojen lukeminen ja merkkien kiinnitys
  • Lyhyt tietopaketti merkin käytöstä
  • Mahdolliset yrityksen omat huomionosoitukset ja kukittaminen
  • Merkinsaajien kiitospuhe
  • Tarjoilua sekä ohjelmaa.